//Ciekawa alternatywa dla nie mających czasu – Kaszotto Winiary?

Ciekawa alternatywa dla nie mających czasu – Kaszotto Winiary?

Gmail 2 Ciekawa alternatywa dla  nie mających czasu   Kaszotto Winiary?Ostatnio światem rządzą dwa wzajemnie zazębiające się paradoksy. Jeden  – mamy bardzo mało czasu, a drugi, że chcemy żyć fit, zdrowo, czy jak to tam sobie ktoś nazwie.

Chcemy zdrowo jeść, lecz nie mamy czasu zdrowego jedzenia przygotowywać. Każdy, kto od czasu do czasu siedzi w kuchni wie, że przygotowanie obiadu podstawowego ziemniaki, jajka, plus mizeria to minimum godzina no może półtora. Przygotowanie obiadu bardziej „wymyślnego” to już luksus na który wielu z nas nie stać. Tutaj z pomocą przychodzą nam gotowce, wsypać, zalać wodą i gotowe. Nestlle które zarządza brendem Winniary wypuściło kilka ciekawych pozycji. Natknąłem się na nie przez przypadek w Selgrosie podczas codziennych zakupów. Dla jasności nie jest to produkt sponsorowany, ani lokowanie produktów. Chyba się zgłoszę do Winiary z fakturą za promocję ;).





Winniary wypuściło serie dań gotowych pod nazwą Kaszotto. Są to dania z różnymi wariacjami kasz w systemie wsyp, zalej, zjedz. Przestudiowałem składy i nie wygląda to źle. Brak wzmacniaczy smaku, brak wypełniaczy, oraz nie znajdziemy tam żadnych stabilizatorów. Suszone warzywa, mleka w proszku, ekstrakty z drożdży. Oczywiście nie jest to szał, ale w czasach kiedy nic nie jest do końca zdrowe, czasem warto wybrać mniejsze zło.

Do wyboru mamy: Kaszotto borowikowe, cztery sery, cukinia i bakłażan, oraz kaszotto buraczane.

Poniżej przedstawiam ich skład, po tabele wartości odżywczych zapraszam do bazy produktów gdzie można sprawdzić ile mają tłuszczu, węgli, oraz np soli w sobie, klikając w nazwę każdego produktu.

Kaszotto borowikowe

7613036239172 Ciekawa alternatywa dla  nie mających czasu   Kaszotto Winiary?

Pęczak jęczmienny, sos grzybowy: suszone grzyby 21,8% (borowik 15,5%, koncentrat pieczarki 2,5%, pieczarka 1,6%, maślanka 1,2%, podgrzybek 1%), skrobia kukurydziana, sól, mąka pszenna, śmietanka w proszku z mleka, cukier, aromaty z pszenicą I soją, suszony czosnek 2,8%, zioła 2,1% (liść pietruszki, rozmaryn) pieprz czarny liść laurowy, olej słonecznikowy, ekstrakt z drożdży.

Kaszotto cztery sery

7613036031646 Ciekawa alternatywa dla  nie mających czasu   Kaszotto Winiary?

Kasza jaglana, sos serowy: ser w proszku z mleka 23% (camembert 8,5%, emmental 0,3%, gouda 0,3%, blue 0,3%) pełne mleko w proszku, śmietaka z mleka, sól, cukier, aromaty z mlekiem zioła (szczypiorek 2,4%liść pietruszki 1,2%,) suszony czosnek 2,9%, ekstrakt drożdży, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, serwatka w proszku, pieprz czarny, olej słonecznikowy.

Kaszotto cukinia i szpinak

10864692 Ciekawa alternatywa dla  nie mających czasu   Kaszotto Winiary?

Bulgur z pszenicy durum. Sos cukinia I szpinak: suszone warzywa 29,2% (cukinia 14,8%, szpinak 10,2%, czosnek 4,2%), sól pełne mleko w proszku, śmietana w proszku, skrobia kukurydziana, zioła 4,0% ( tymianek 1,7%, liść pietruszki, szczypiorek) skrobia ziemniaczana, ekstrakt drożdży, przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz czarny) kwas cytrynowy, olej słonecznikowy, aromat.

Kaszotto buraczane

3109038640510 Ciekawa alternatywa dla  nie mających czasu   Kaszotto Winiary?

Pęczek jęczmienny, sos buraczany: suszone warzywa 36%, (burak 29,2%, cebula 2,4%, czosnek 1%) zagęszczony sok z buraka 16,7%, skrobia kukurydziana, mąka pszenna, sól, aromaty z pszenicą, zioła: liść pietruszki, majeranek, ekstrakt drożdży, cukier, olej słonecznikowy, przyprawy: pieprz czarny, liść laurowy.

 

Podsumowanie:





Tak, to prawda, są to dania z torebki, nie jest to szał jedzeniowy. Oczywiście, wszystkie te produkty miałyby na pewno głębszy smak, więcej wartości odżywczych, gdybyśmy przyrządzili je sami w domu. Niestety, paradoks naszych czasów jest taki, że chcemy jeść zdrowo, fit, i tak dalej, poświęcając temu minimum czasu. Ostatni aspekt, wszystkie te dania są wegetariańskie, nie mają w sobie mięsa. Wegańskie już nie, ale wegetariańskie już tak. Ciekawy jednak jest to, że nawet Winiary zauważyło trend który wymusza na producentach rezygnacje z wypełniaczy, glutaminianu sodu, tłuszczy utwardzonych, oleju palmowego, oraz konserwantów. Dajcie znać co myślicie o nowej twarzy dań Winiary. Zachęcam was również do przeczytania wpisu o małej, rodzinnej firmie która robi pyszne i zdrowe dania w systemie, zalewasz i gotowe. FIRMA SYS

Pomóż nam zbudować bazę produktów. Pobierz aplikacje na androida, dodawaj wpisy bądź współtwórcą największej bazy produktów spożywczych.

en badge web generic 150x58 Ciekawa alternatywa dla  nie mających czasu   Kaszotto Winiary?

By |2018-01-31T04:59:57+00:00Listopad 22nd, 2017|Categories: Artykuły|16 komentarzy

16 komentarzy

  1. Aga Luty 13, 2018 w 9:39 pm - Odpowiedz

    Kaszotto… 🙂

  2. Byhwa Luty 19, 2018 w 6:06 pm - Odpowiedz

    Jadłem borowikowe, nie polecam. Nie ma smaku grzybów, wogóle nie ma smaku, trzeba dłużej gotować niż przepis bo kasza twarda, nic nie napisano o posoleniu a bez tego jałowe. Pomysł dobry, wykonanie słabe.

    • oliwia Luty 26, 2018 w 10:09 pm - Odpowiedz

      kasza po 25 min.twarda, sztuczność czuć grzybów i proszku ….jeśli paczka to 4 porcje jak pisze na opakowaniu to moja rodzina chyba jada zazwyczaj jak świnie :O
      na 4 os. ugotowałam 2 paczki do tego pierś no i dodałam pieczarek aby oszukać tą sproszkowaną sztuczność i zdecydowanie NIE POLECAM za taką cenę człowiek nasmaży schabowych na dwa dni.
      a za te 2 x 5.99 zł kupi worek ziemniaków 😀

  3. Agnes Luty 23, 2018 w 11:52 am - Odpowiedz

    jadłam buraczkowe – niezłe, tylko trzeba trochę doprawić solą i pieprzem,

    • mjeannne Marzec 7, 2018 w 11:16 am - Odpowiedz

      Za to cukier jest mocno wyczuwalny… Nie przekonuje mnie to…

  4. Monia Marzec 14, 2018 w 3:52 pm - Odpowiedz

    Jadłam buraczkowe, dodatkowo dodałam kozi ser twarozkowy i wyszło super. Polecam

  5. Rmk Marzec 14, 2018 w 4:43 pm - Odpowiedz

    Przed chwila zrobilam kaszotto jarmuz i czosnek-nie polecam! Konsystencja zupy, brak smaku, takie byle co. Kupilam na sprobowania, ale lepiej smakuje jak zrobie sama kaszotto od a do z

  6. Fac Marzec 20, 2018 w 4:05 pm - Odpowiedz

    Kaszotto grzybowe.Po dodaniu słoiczka grzybów ,po dodaniu sporej ilości przypraw, po gotowaniu circa 15 minut dłużej niż w przepisie dało się zjeść.Nic więcej.
    Bez wykonania w/w czynności potrawa w zasadzie niejadalna. Kasza twarda,brak smaku w potrawie,ogólnie dno.
    Odradzam.

  7. Mk Marzec 21, 2018 w 11:56 am - Odpowiedz

    Jadłam 4sery (dobre) i cukinia ze szpinakiem (przepyszne). Kasza idealna, porcje jak dla mnie duże, jedno opakowanie spokojnie na 2 obiady dla dwóch osób.

  8. Wojtwk Marzec 26, 2018 w 2:31 pm - Odpowiedz

    Jadlem cukinia ze szpinakiem, jestem na tyle sprytny i domyślny ze po prostu pogotowalem to 15 minut a nie 10 i nie narzekam ze jadlem konsystencję zupy. Dodałem tak jak w przepisie kazali szczypiorek i łyżkę masla. Masło wybrałem klarowne. Z piersia kurczaka wyszlo pyszne tym bardziej dla tego ze zajelo mi to 30 minut a w tych 30 minutach, 20 minut leżałem na kanapie…. Do tego pokroiłam sobie pomidora, petatda.
    Porcja starcza dla 3 osób.

  9. Grzegorz Maj 22, 2018 w 3:47 pm - Odpowiedz

    Borowikowe , nie polecam . Kasza po 50 min nadal nie nadaje się do jedzenia . Szkoda gazu tylko …

  10. sniego Maj 23, 2018 w 10:29 am - Odpowiedz

    Kaszotto cztery sery- gdyby nie ser na opakowaniu nie zorientowałbym się że to serowe, jałowy smak, w ogóle nie przyprawione, po prostu niedobre.

  11. Nana Lipiec 20, 2018 w 5:50 am - Odpowiedz

    Wczoraj zrobiliśmy kaszotto borowikowe. Gotowałam prawie godzinę, wciąż miało kosystencję zupy, a zdecydowanie nie dałam za dużo wody. do tego wyczuwalny PIACH… a potem cala noc nie przespana, wszyscy którzy zjedli objawy zatrucia pokarmowego, bóle i te inne… wiadomo jakie dolegliwości. Kupiliśmy dla testu, i już wiemy zeby nie kupować, jak nas najdzie ochota na kaszotto (a prędko się to nie stanie po takich wspomnieniach) to zrobimy je sami. Nie polecam.

    • nczms Lipiec 28, 2018 w 5:06 pm - Odpowiedz

      Większość komentarzy pokazuje, że jednak Winiary strzeliło sobie w kolano…

  12. anka Sierpień 28, 2018 w 10:50 am - Odpowiedz

    z ciekawości na ruszt wzięliśmy 4 sery, na opakowaniu pisze 5 min gotować kaszę, potem 5 minut z brokułem i 5 minut zaparować z masłem, z „czasem” zdecydowanie się coś pomyliło bo wystarczy wejść na stronę internetową by stwierdzić że jak wół piszą 25 min dla samej kaszy, ale kto logicznie myśli to zobaczy że coś nie gra – mimo że to kasza jaglana potrzebuję troszkę więcej niż 10 min. gotowania. Wody wlałam z 0.5l a nie jak na opakowaniu 0.8 – wtedy byłaby zupa. Smak też słaby – dało się to przełknąć po dorzuceniu kostki rosołowej i dwóch kostek czosnkowych i trochy maggi. Brokuł w 5 minut też nie doszedł – nie wiem jaka wielkość musi być różyczek żeby w tym czasie doszły. Jednym słowem słabo. Doszliśmy do wniosku że lepiej byśmy wyszli sami robiąc sos z serów plus ugotować sobie wcześniej brokuła.

  13. Paulina Wrzesień 21, 2018 w 1:54 pm - Odpowiedz

    Idźcie do lasu nazbierać grzybów a pozniej stojcie nad garami 2h jak wam nie smakuje, dla mnie pychotka :p

Dodaj komentarz

Toggle Sliding Bar Area

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.