E466 – stabilizator, Karboksylmetyloceluloza

Zastanawiałeś się co oznaczają te wszystkie skróty, liczby, oraz cyferki w składzie twojego serka, jogurtu, batonika lub zupy? Czy wiesz co kryje się pod E466?

Oto małe zestawienie:

E466 – stabilizator, Karboksylmetyloceluloz  – wielu z was się zdziwi, ale ten stabilizator pozyskiwany jest z drewna. Głównie wykorzystywany jako zagęszczacz, lub wypełniacz. Można podsumować to prosto, jeżeli jest w twoim jedzeniu które kupiłeś, to istnieje duża doza prawdopodobieństwa, że producent chciał oszczędzić. W dużej ilości można dostać wzdęć.  E466 w naszym organizmie fermentuje i powoduje gazy, ale to nie wszystko do pakietu możemy dostać również, zaparcia jak i biegunki.

Jak wygląda? Jest to biały sypki proszek, który doskonale rozpuszcza się w wodzie, wiec świetnie sprawdzi się w wędlinach, jogurtach, mleku kokosowym i tym podobnych produktach.

E466 najczęściej można spotkać:

  1. lody
  2. lukier
  3. wyroby cukiernicze
  4. serki homogenizowane
  5. twarogi
  6. mleko modyfikowane dla niemowląt. 

No ustalmy nie jest groźny, ale może zaciekawi was gdzie jest jeszcze stosowany, poza jedzeniem?

  • papierosy
  • wyroby tytoniowe
  • środki przeczyszczające

Ale uwaga jest plus 😉 Środek ten wykazuje zerową wartość kaloryczną.

Reasumując ten składnik dostaje od nas czerwoną łapęwrong 300x281 E466   stabilizator, Karboksylmetyloceluloza

Dołącz do nas na Google +

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz