Fit karpatka

Zdj. Anna Siwiak, Paweł Makowski
Karpatka plus zdrowe odżywianie, czy można to połączyć? Czy to że jemy zdrowo oznacza, że mamy zrezygnować z słodyczy? Nikt, kogo osobiście znam nie może oprzeć się od czasu do czasu słodyczom. Lubimy je, ich słodkość, chwile kiedy siadamy i zapominamy się. Na szczęście na pomoc przychodzi nam nasz dietetyk.

23782343 1924580077569004 639754235 n Fit karpatka

Anna Siwiak – absolwent Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie na kierunku dietetyk.

Ania ma kilka zalet:

  1. Lubi to co robi
  2. Podchodzi do spraw profesjonalnie
  3. Lubi dobrze, a zdrowo zjeść.
  4. Podchodząc do każdego najczęściej wybiera drogę ewolucji przyzwyczajeń niż rewolucji.

Dziś wrzucamy jeden z pierwszych przepisów autorstwa Ani, karpatkę. To nie jest taka zwykła karpatka lecz taka, po której nasze poczucie winy, że zjedliśmy coś słodkiego można schować do szafy.

Fit karpatka

Składniki:

Ciasto:

100 g oleju kokosowego

250 ml wody

100 g mąki ryżowej

100 g mąki ziemniaczanej

5 jaj

¾ łyżeczki sody

23758055 1745503108817264 833758937 n Fit karpatka
Zdj. Anna Siwiak, Paweł Makowski

Krem:

100 g oleju kokosowego

160 g proszku budyniowego wanilinowego

4 krople aromatu waniliowego

1 ½ mleka bez laktozy

100 g erytrolu

20 g żelatyny

+ zmielony erytrol

Ciasto:

Rozpuść olej kokosowy, gdy będzie już płynny dodaj do niego wodę i zagotuj. Zdejmij z gazu i dodawaj mąki cały czas mieszając. Nie przejmuj się, że powstała Ci „klucha” zamiast ciasta. Odłóż ciasto, aby stygło. Gdy ostygnie zmiksuj z jajami i sodą. Ciasto podziel na dwie części. Ciasto rozsmaruj zwilżoną

23782296 1745503128817262 734503897 n Fit karpatka
Zdj. Anna Siwiak, Paweł Makowski

łyżką na całej powierzchni papieru do pieczenia posmarowanego olejem kokosowym. Nie przejmuj się nierównościami. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach góra- dół. Ważne, aby ciasto było zarumienione.

Krem:

Budynie waniliowe i erytrol rozpuść w 500 ml zimnego mleka. 1000 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Gdy mleko będzie delikatnie bulgotać – ciągle mieszając – dodaj do niego wcześniej przygotowane mleko z budyniami i erytrolem. Całość zagotuj. Do budyniu dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie i olej kokosowy. Krem budyniowy ostudź. Jedną część ciasta zostaw w blaszce na nią wylej masę budyniową, przykryj drugim ciastem i posyp pudrem. Ciasto należy schłodzić najlepiej całą noc.

W porcji fit karpatki: (12 porcji)

Kcal: 340

Białko: 9

Tłuszcz: 21

Węglowodany: 37

Cukry: 3

 

Smacznego dajcie znać czy smakowało.

Facebook Ani

Instagram Ani 

 

Dołącz do nas na Google +

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz