Fit karpatka

Karpatka plus zdrowe odżywianie, czy można to połączyć? Czy to że jemy zdrowo oznacza, że mamy zrezygnować z słodyczy? Nikt, kogo osobiście znam nie może oprzeć się od czasu do czasu słodyczom. Lubimy je, ich słodkość, chwile kiedy siadamy i zapominamy się. Na szczęście na pomoc przychodzi nam nasz dietetyk.

23782343 1924580077569004 639754235 n Fit karpatka

Anna Siwiak – absolwent Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie na kierunku dietetyk.

Ania ma kilka zalet:

  1. Lubi to co robi
  2. Podchodzi do spraw profesjonalnie
  3. Lubi dobrze, a zdrowo zjeść.
  4. Podchodząc do każdego najczęściej wybiera drogę ewolucji przyzwyczajeń niż rewolucji.

Dziś wrzucamy jeden z pierwszych przepisów autorstwa Ani, karpatkę. To nie jest taka zwykła karpatka lecz taka, po której nasze poczucie winy, że zjedliśmy coś słodkiego można schować do szafy.

Fit karpatka

Składniki:

Ciasto:

100 g oleju kokosowego

250 ml wody

100 g mąki ryżowej

100 g mąki ziemniaczanej

5 jaj

¾ łyżeczki sody

23758055 1745503108817264 833758937 n Fit karpatka

Zdj. Anna Siwiak, Paweł Makowski

Krem:

100 g oleju kokosowego

160 g proszku budyniowego wanilinowego

4 krople aromatu waniliowego

1 ½ mleka bez laktozy

100 g erytrolu

20 g żelatyny

+ zmielony erytrol

Ciasto:

Rozpuść olej kokosowy, gdy będzie już płynny dodaj do niego wodę i zagotuj. Zdejmij z gazu i dodawaj mąki cały czas mieszając. Nie przejmuj się, że powstała Ci „klucha” zamiast ciasta. Odłóż ciasto, aby stygło. Gdy ostygnie zmiksuj z jajami i sodą. Ciasto podziel na dwie części. Ciasto rozsmaruj zwilżoną

23782296 1745503128817262 734503897 n Fit karpatka

Zdj. Anna Siwiak, Paweł Makowski

łyżką na całej powierzchni papieru do pieczenia posmarowanego olejem kokosowym. Nie przejmuj się nierównościami. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach góra- dół. Ważne, aby ciasto było zarumienione.

Krem:

Budynie waniliowe i erytrol rozpuść w 500 ml zimnego mleka. 1000 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Gdy mleko będzie delikatnie bulgotać – ciągle mieszając – dodaj do niego wcześniej przygotowane mleko z budyniami i erytrolem. Całość zagotuj. Do budyniu dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie i olej kokosowy. Krem budyniowy ostudź. Jedną część ciasta zostaw w blaszce na nią wylej masę budyniową, przykryj drugim ciastem i posyp pudrem. Ciasto należy schłodzić najlepiej całą noc.

W porcji fit karpatki: (12 porcji)

Kcal: 340

Białko: 9

Tłuszcz: 21

Węglowodany: 37

Cukry: 3

 

Smacznego dajcie znać czy smakowało.

Facebook Ani

Instagram Ani 

 

By |2017-11-20T09:23:46+00:00Listopad 20th, 2017|Categories: Przepisy|Tags: , , , |0 komentarzy

Dodaj komentarz

Toggle Sliding Bar Area

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.