Skladniki w jedzeniu – Fosforan triwpaniowy E341

Fosforan triwpaniowy E341 stosowany w spożywczym przemyśle, jako regulator kwaśności. Główny składnik naszego popularnego proszku do pieczenia, oraz stosowany jako polepszać smaku w pieczywie.

Stosowany zarówno w paście do zębów, jak również jako antyzbrylacz w produktach sypkich.  Ważna uwaga, fosforany to naturalne elementy naszego własnego organizmu, lecz stosowanie ich na potęgę w przemyśle spożywczym powoduje powstawanie u niektórych ludzi objawy nadmiaru fosforu w organizmie.

Do najczęstszych objawów nadmiaru fosforu w organizmie należą: niewydolność nerek, zwiększona zachorowalność na raka płuc, a także różnego rodzaju alergie. Wysoki poziom spożycia fosforanów może wywoływać atrofię mięśni i skóry oraz jest jedną z przyczyn przyśpieszenia procesów starzenia się. Fosforany są także przyczyną zmniejszonej gęstości kości, co prowadzi do ich łamliwości i osteoporozy.http://www.dolinaeko.pl/259,uwaga_na_szkodliwe_fosforany

Dołącz do nas na Google +

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz