//E340 – Fosforany potasu

E340 – Fosforany potasu

Fosforany potasu E340 zarowno jak i  fosforan triwpaniowy to składniki wielu owoców i warzyw.

Stosowany w przemyśle, jako regulator kwaśności,


antyzbrylacz oraz wzmacniacz smaku. Z punktu widzenia szkodliwości dla organizmu, obojętny. Jednak należy zwracać uwagę na ilość tych składników w codziennym jedzeniu, ponieważ wiąże on składniki wapnia, co może prowadzić do jego niedoboru.

Niewielki niedobór wapnia początkowo objawia się skurczami mięśni, bólami w stawach, mrowieniem i drętwieniem kończyn oraz zwolnieniem tętna. Późniejsze objawy to szybko powstające ubytki w uzębieniu, zaburzenia snu, czasem nawet krwotoki, np. z nosa. Gdy niedostatek wapnia jest poważny, może wystąpić utykanie i trudności w chodzeniu, stany lękowe, częste złamania kości, u dzieci zaburzenia wzrostu i utrata zębów.


 

By |2018-09-21T17:34:54+00:00Maj 16th, 2017|Categories: Składniki w jedzeniu|Tags: , , |0 komentarzy

Dodaj komentarz

Toggle Sliding Bar Area

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.