Składniki w jedzeniu – Fosforany potasu E340

Fosforany potasu E340 zarowno jak i  fosforan triwpaniowy to składniki wielu owoców i warzyw.

Stosowany w przemyśle, jako regulator kwaśności,


antyzbrylacz oraz wzmacniacz smaku. Z punktu widzenia szkodliwości dla organizmu, obojętny. Jednak należy zwracać uwagę na ilość tych składników w codziennym jedzeniu, ponieważ wiąże on składniki wapnia, co może prowadzić do jego niedoboru.

Niewielki niedobór wapnia początkowo objawia się skurczami mięśni, bólami w stawach, mrowieniem i drętwieniem kończyn oraz zwolnieniem tętna. Późniejsze objawy to szybko powstające ubytki w uzębieniu, zaburzenia snu, czasem nawet krwotoki, np. z nosa. Gdy niedostatek wapnia jest poważny, może wystąpić utykanie i trudności w chodzeniu, stany lękowe, częste złamania kości, u dzieci zaburzenia wzrostu i utrata zębów.


 

Dołącz do nas na Google +

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz