Maltodekstryna

Maltodektryna – popularny dodatek do żywności. Dodawany najczęściej do żywności dla dzieci, mlek oraz produktów mlecznych.

Składa się głównie z cząsteczek glukozy, wiec jest tak naprawdę wielocukrem. Bardzo dobrze wchłanialnym, świetnie przyswajalnym. Pozyskuje się ją z kukurydzy, lub skrobi.

Maltodekstryna to węglowodan złożony. Mimo to jest bardzo łatwostrawna i w przewodzie pokarmowym człowieka jest trawiona błyskawicznie. Stanowi zatem łatwe i szybkie źródło energii.

Maltodekstryna stabilizuje, wypełnia, spulchnia. Można ją znaleźć w produktach instant, zupki, posiłki z torebki, daniach w 5 minut. Spożywana w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwa. Sam fakt, że można ją znaleźć w mlekach modyfikowanych dla dzieci wskazuje, że nie jest szkodliwa. Jednak uwaga! Jest bardzo kaloryczna i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny – oznacza to, iż bardzo szybko jest trawiona i w krótkim czasie po spożyciu następuje wzrost poziomu glukozy we krwi – mówi dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED.

Więc, jeżeli jesteś na diecie, to unikaj produktów zawierających ten składnik. Jest to źródło bardzo dobrze, szybko przyswajalnej energii. Idę o zakład, że będzie również składnikiem batoników energetycznych.

Jest świetnym źródłem dla osób które mają przed sobą bardzo duży wysiłek energetyczny, sportowcy, trenerzy, zawodnicy, lub po prostu ktoś to ma przed sobą ciężki dzień.

Źródła:

1. Leszczyński W., Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2006, 5, 54-56

Dołącz do nas na Google +

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz