Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Mleko roślinne do kawy, której wybrać, których unikać? Jakie mają skład? Czy każde mleko roślinne nadaje się do kawy?


Ten wpis dedykujemy: weganom, wegetarianom, innym wege, oraz osobom, którym nie po drodze z laktozą.

Jeszcze do niedawna w modzie była soja, soja i jeszcze raz soja. Mleka sojowe, kotlety sojowe, tofu, pasty sojowe. Jednak zaczęły pojawiać się sygnały, że soja to estrogeny, których mężczyźni nie powinni za dużo spożywać, a u kobiet w ciąży, może zakłócać to gospodarkę hormonalną.

(Aktualizacja 23.05.2017)

Dostałem od was wiadomości, za które dziękuje. Otrzymaliśmy badania które obalają mity dotyczące szkodliwości soi dla mężczyzn. Po szczegóły odsyłam was do artykułu który, o tym wszystkim traktuje. 

Świetnie, że reagujecie, my także bardzo dużo się uczymy czytając internety, książki, oraz wiadomości od czytelników.

Soja wzdyma, powoduje u niektórych problemy żołądkowe, oraz jest najczęściej modyfikowanym produktem zaraz obok kukurydzy. Dlatego, zajmiemy się również napojami owsianymi, ryżowymi, migdałowymi, konopnymi, kasztanowymi, oraz mnóstwem innych mlek, które nie pochodzą od krowy. Oczywiście, mleko to duży skrót myślowy, ponieważ pochodzi z roślin, lecz będziemy się nim tutaj swobodnie posługiwać.

Będziemy analizować napoje roślinne pod kilkoma względami, oto wskaźniki:

  • skład
  • dostępność
  • możliwości spieniania i tutaj przydatne informacje dla baristów, którym sam jestem, oraz tworzenia wzorów latte art.
  • subiektywne- smak oraz kompozycja smakowa z kawą
  • struktura mleka

Do tego wpisu natchnął mnie któryś z wpisów na fb jednego z użytkowników, ponieważ narzekał, że mleko mu się „zważyło” pokażemy, dlaczego tak się dzieje i jak tego unikać.

Naszą recenzje zaczniemy od mlek, które chyba jako pierwsze trafiają w ręce osób, zaczynających się interesować tematyką roślinną.

  1. Alpro Soya Oryginalny lekko słodki

 Mleko słodkawe w smaku, wodniste o lekko białym zabarwieniu.

IMG 20170515 225457 115x300 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

IMG 20170515 225548 150x300 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I
Alpro Mleko Sojowe skład

Skład: woda, odtłuszczone ziarno soi (5,9%), cukier, fosforan triwpaniowy – nie do końca obojętny składnik jedzenia, fosforany potasu, sól morska, aromat-hmmm ale jaki, stabilizator guma gellan,  witaminy, ryboflawina-inaczej witamina B2, B12, D2. I jakżeby inaczej, produkt bezglutenowy.

Skład każdego produktu, zawsze zaczyna się od pozycji, której w danym produkcie jest najwięcej. Jeżeli weźmiemy ten fakt pod uwagę, to  cukier, którego jest 2,5 gr na 100 ml produktu.  Jeżeli chcemy zrobić sobie fit owsiankę na tym mleku, lub wypić jego szklankę (250 ml) to wraz z tym napojem wypijemy 6,25 gr cukru.

Przy założeniu, że jedna łyżeczka cukru to około 5 gr, to wraz z taką dawką mleka firmy Alpro, wypijemy około 1,5 łyżeczki cukru. Cały karton to będzie już 25 cukru, czyli 5 łyżeczek cukru. Nie mnie oceniać czy to dużo, czy mało, ale warto mieć to na względzie planując swoją gospodarkę żywieniową. W smaku mleko jest nawet smaczne, bardzo dobrze się pieni podczas obróbki cieplnej. Przy dobrych umiejętnościach można zrobić podstawowe wzory latte art. Gdybym miał możliwość wyboru, nie zdecydowałbym się na to mleko. Fosforany mimo, że są naturalne, odstraszają klientów, którzy chcą wypić kawę na mleku roślinnym. Stabilizator to ulepszacz którego  sam wole unikać.

2. Alpro Soya o smaku waniliowym

Kolejne mleko firmy Alpro tym razem o waniliowej nucie. Producent tak piszę o swoim produkcie:

Alpro soya waniliowy łączy bogaty i subtelny smak wanilii z kremową konsystencją naszego napoju sojowego.

IMG 20170515 225812 236x300 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część IPrzyjrzyjmy się składowi tego produktu.

Skład: Woda, cukier, obłuszczone ziarno soi (5,8%), węglan wapnia, aromaty.. i znowu jakie? Sól morska, fosforan potasu, ekstrakt marchwiowy, guma IMG 20170515 225548 150x300 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część Igellan, witaminy, ryboflawina – inaczej witamina B2, B12, D2

W tym mleku na uwagę zasługuje kilka ważnych faktów:

Fakt numer 1, w porównaniu z pierwszym mlekiem zawartość soi jest 5,8%, czyli o jedną setną mniejszy.
Fakt numer 2, soja występuje na trzeciej pozycji, a nie na drugiej. Drugie miejsce w tym mleku zajmuje cukier, którego jest 6,4 gr w 100 ml, gdzie pozycja numer 1 to tylko 2,5 gr.
Fakt numer 3, nie ma tutaj ani mikrograma wanilii, jest za to ekstrakt marchwiowy, który swoim kolorem ma imitować, smak? zapach? wanilii.

Nie chciałbym się porywać na stwierdzenia pod tytułem, waniliowa ściema, powiedzmy, że to pewna nieścisłość. . Opakowanie mówi jasno, mleko o smaku waniliowym, a nie mleko waniliowe. Producenci żywności stosują te zabiegi, licząc na nieuwagę, pośpiech klienta. Kto by pomyślał, że mleko o smaku wanilii, a mleko waniliowe to nie jest to samo…

3. Alpro Soya bez cukru

IMG 20170512 190450 129x300 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część ICzas na produkt bez cukru firma Alpro. Producent Sante pokazuje nam chyba trzy stopniowy poziom słodyczy. Pierw mieliśmy do czynienia z poziomem cukru 2,5 gr na 100 ml, potem 6,4 gr, a teraz na opakowaniu 0% cukru, a na stronie producenta 0,1 gr cukru. Zobaczmy co kryje w sobie ten produkt fit

Skład: Woda, obłuszczone ziarno soi (6,4%), regulatory kwasowości (fosforany potasu), węglan wapnia, (maltodekstryna), stabilizator (guma gellan), witaminy*(*=substancje wzbogacające) (ryboflawina (B2), B12, D2). * substancje wzbogacające.

Produkt Alpro bez cukru prezentuje największy poziom soi w swoich mlekach, 6,4% i znane już regulatory kwasowości, oraz stabilizatory. Prócz znanych nam składników w składzie pojawia się maltodektryna. Jeżeli przemilczana zostanie obecność stabilizatorów, to tak naprawdę są to niezłe produkty.  Maltodekstryna tworzy stabilne żele i emulsje, dlatego tak świetnie nadaje się do produkcji mlek roślinnych. Nadaje im strukturę normalnego mleka.

4. Alpro Soya for Professionals

IMG 20170512 190514 59x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część IMleko to z założenia przeznaczone jest dla profesjonalistów. No wiecie, bariści, osoby zajmujące się profesjonalnie mlekiem roślinnym, takie magistry 😛 od mleka roślinnego. Dlaczego? Nie wiem… sprawdziłem je kiedyś i nie widziałem żadnej różnicy.

Tak naprawdę, o co chodzi w spienianiu mleka? By mleko się spieniło, potrzebne jest białko. Białko odpowiada za pienienie się mleka, a drugorzędnych składnikiem jest tłuszcz. W mleku krowim tłuszczu jest okolo 3,2%, a białka w 250 ml takiego mleka jest około 8%, białka w mleku roślinnym Alpro jest 3,3% więc bez szału.

5. Alpro Soya  – kompleksowa opieka

IMG 20170512 190627 113x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część IWydaję się, że jest to pozycja, która ma trafić do najmłodszych. Opakowanie wskazuje na przedział wiekowy pomięzy 1-3 rokiem życia. Zobaczmy czym chce napoić dzieci firma Alpro

Skład: Woda, maltodekstryna, obłuszczone ziarno soi (4,9%), nierafinowany cukier z trzciny cukrowej, fruktoza, olej słonecznikowy, węglan wapnia*, regulator kwasowości (fosforany potasu), aromaty, witaminy* (C, ryboflawina (B2), B12, D2), emulgator (lecytyna ze słonecznika), stabilizator (guma gellan), pirofosforan żelazowy*, jodek potasu*.
(*=subst. wzbogacaj.)IMG 20170512 190639 1 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Jak już wiemy maltodekstryna to świetne źródło szybko przyswajalnej energii. Kaloryczna, wysoki indeks glikemiczny. Nie ma nic dziwnego w tym, że znajduje się w napoju dla dzieci. Jednak, mając na uwadze, że oprócz samej maltodekstryny znajduje się w napoju cukier trzcinowy, oraz fruktoza, warto mieć to na uwadze, np przy dzieciach z cukrzycą, problemami z otyłością, lub po prostu dbając o dobrą linie swoich pociech. Etykieta mówi, że poziom węgli w tym napoju to 8,3 gr na 100 ml, w tym 2,5 gr cukru. Łatwo policzyć, że przyswajając cały litr tego napoju pochłoniemy aż, 25 gr samego cukru, a całościowo 83 gr całych węglowodanów. Powiedzmy sobie szczerze, to trochę dużo. Drażni mnie trochę w produktach Alpro, że nie podają na etykiecie, jaki dodają aromat do swoich napojów. Pomijam już kwestię, że znajduję się tam dość pokaźne przedstawicielstwo regulatorów kwaśności, oraz błonnikowych wypełniaczy. Reasumując, jest to zdecydowanie napój cukrowy i biorąc pod uwagę fakt obecności cukru, aż po trzema postaciami wolałbym zrobić mleko sojowe samemu.

Porzucamy na chwile napoje sojowe firmy Alpro. Zajmiemy się teraz napojami roślinnymi które oferuje firma, lecz wykonanymi z czego innego niż soja.

6. Alpro Rice Dolce

Piękny rysunek wskazuje, z czego wykonany jest ten napój. Napoje ryżowe z zasady trochę mniej nadają się do kawy. Ich konsystencja jest bardziej wodnista. Mniej zwarta, oraz z swojej natury posiadają mniej białka roślinnego niż mleko krowie, lub mleka sojowe, które z zasady tego białka mają więcej.

Skład: Woda, ryź (12%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy nieszkodliwy, choć należy na niego uważać. Po szczegóły kliknij w słowo – odnośnik i poczytaj o nim więcej* , (maltodekstryna), emulgator IMG 20170512 190647 60x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I(lecytyny (z rzepaku)), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy*(*=substancje wzbogacające) (ryboflawina (B2), B12, D2), regulator kwasowosci (fosforan potasu).IMG 20170512 190703 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Napój posiada w sobie cukier, którego jest 5 gr w 100 ml, co oznacza, że na każdą szklankę tego napoju przypada około 2,5 łyżeczki cukru. Niby dużo, niby nie, ale osoby liczące kalorie mogą się zdziwić kiedy będą chcieli skosztować delikatnego i lekkiego napoju. W napoju znajduje się maltodekstryna, o której pisałem już wcześniej, oraz nieodłączny element produktów Alpro stabilizator gellan

7. Alpro, Napój owsiany

IMG 20170512 190711 55x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część ISkład: Woda, owies zwyczajny (10%), inulina – dobra dobroczynna, olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy* (* = substancje wzbogacające), maltodekstryna, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy* (*=substancje wzbogacające) (ryboflawina (B2), B12, D2)IMG 20170512 190729 150x79 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Nie wiem czemu, ale wydaję się, że firma Alpro leci po linii najmniejszego oporu. Właściwie każde ich mleko ma praktycznie taki sam skład. stabilizatory – te same, wypełniacze – te same. Zmienia się tylko główny składnik oraz poziom cukru w mleku. Alpro owsiane zawiera 3,3 gr cukru na 100 ml, czyli wypijając szklankę cukru mamy go trochę ponad 8 gr. Jak pokaże dalsze część tego obszernego opracowania znane są mleka, które nie mają w sobie nic, oprócz składnika głównego i wody.

Na razie to tyle jeżeli chodzi o produkty firmy Sante, oraz linie mlek Alpro. Przejdźmy zatem do kolejnej marki czyli firmy Valsoia

  1. Valsoia – napój ryżowy

IMG 20170512 190545 59x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I  Przyzwyczaiłem się, trochę do tej samej mantry  produktów firmy Sante. Sprawdźmy, poradzi sobie firma z Włoch.

Skład: woda, ryż (17%), olej slonecznikowy, fosforan wapnia, sól morska witaminy: ryboflawina, B2, B12, D2. Od razu można zauważyć pierwszą rzecz, nie ma tutaj zagęstników, hurra ani stabilizatorów.

Skład krótki, jedynie kole w oczy fosforan wapnia, niby niegroźny. W porównaniu z produktem firmy Alpro ekstraktu z ryżu jest więcej o 5%,  czyli lepiej. Nie bez powodu pisałem, że pierwszymi produktami na które trafia człowiek ,są z reguły Alpro, ale jak pokazuje życie, im dalej w las tym więcej drzew. Ewidentnie widać stopień wyżej jeżeli chodzi o dbałość o szczegóły.

2. Valsoia napój migdałowy

IMG 20170512 190609 59x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część ISkład: woda, cukier, migdały 2%, fosforan wapnia, emulgatory, mono- diglicerydy kwasów tłuszczowych – IMG 20170512 190617 80x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część Iuwaga dla wege ludków, nie zawsze jest to składnik wege, stabilizatory, mączka z nasion chleba, guma gellen witaminy B2, B12, D2, E. Napój posiada w sobie 3 gr cukru na 100 ml.

Niestety tutaj Valsoia już nie popisała się dbałością o szczegóły. Niestety, ale nie dość, że na pozycji numer dwa jest cukier,  na szklankę wpada nam ponad łyżeczka cukru, to mamy znany już fosforan, oraz diglicerydy które nie zawsze są wege. Na sam koniec widać, że producent trochę oszczędził, bo mamy stabilizator niby bezpieczny, ale jednak wypełniacz.

3. Valsoia napój czekoladowy, sojowy

Skład: woda, ziarno soi 7,5%, kakao 1,5%, karagen, aromat, sól morska.

IMG 20170519 181309 58x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część IJeżeli mamy ochotę na coś czekoladowego, a nie możemy pić produktów zawierających laktozę, czasem skupiamy się na czymś, co swobodnie może nam zastąpić czekoladowy smak. Valsoia, dostarcza nam napój przyjemny w obyciu. Skład nie jest za długi, zawartość kakao nawet jest ok, ale co tam robi karagen?  Stosowany jest jako emulgator i substancja zagęszczająca. Niestety, jego oddziaływanie nie jest do końca jasne dla naszego organizmu. Są naukowcy, którzy mówią o jego kancerogenności (powoduje raka) jednak do końca nie wiadomo jak to z tym karagenem jest. Dla swojego bezpieczeństwa unikałbym jak ognia.

To na tyle, jeżeli chodzi o markę Valsoia, nie znalazłem więcej przedstawicieli tego napoju, co nie znaczy, że go nie ma. Pamiętajmy, to dopiero pierwsza część tego wpisu.

Czas na firmę Joya.

  1. Napój sojowy Joya

Kiedy zacząłem się wczytywać w skład,  prawie spadłem z krzesła, nie no żartuje, ale bardzo miło się zaskoczyłem. Sprawdźmy dlaczego.

IMG 20170519 180633 116x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część ISkład: baza sojowa 98% to bardzo dużo, naprawdę – tak pomyślałem. Jednak jak czytamy dalej, ta baza to woda i 8,7% soi 😛 taki śmieszek dla nas.  To i tak więcej niż większość napoi, ale efekt wow na początku jest zabawnie powalający. Następnie mamy cukier, którego jest 2,5 gr na 100 ml napoju, znośnie. Węglan wapnia-zupełnie nieszkodliwy, sól, oraz witaminy D2, oraz B12.

Jeżeli za tło weźmiemy napoje, które już porównywaliśmy jest to skład znośny, na pewno lepszy niż wcześniejszego Alpro. Joya jest lepsza, ponieważ nie ma błonnikowego wypełniacza, który zwiększa nam kaliber pożywienia.

2. Joya napój kokosowy

IMG 20170519 180644 112x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część INie jest to zbyt popularny napój. Istnieją mleka kokosowe, lecz raczej nie nadają się do kawy, ich struktura jest gęsta, pastowata, nadają się raczej do gotowania, pieczenia, lecz do kawy raczej nie. Oczywiście, można mleka kokosowe puszkowane dostosować do kawowego użytku, należy je tylko rozrobić z woda w sobie tylko znanych i lubianych proporcjach, [tutaj porównanie mlek kokosowych] sprawdźmy, jak z kokosem poradziła sobie Joya.

Skład: woda, mleko kokosowe 5,3 % (krem kokosowy woda), ryż 3,8% substancje zagęszczające: guma gellan, guar, fosforan trójwapniowy, fosforan potasu, lecytyna, sól, witamina B12, D2. Tutaj moja prywatna, całkowicie subiektywna opinia, nie poradzili sobie. Jest to ogólnie mówiąc, mleczko kokosowe z dużą ilością błonników wszelakich oraz konserwantów. Dwója do dzienniczka.

3. Joya napój kokosow- ryżowy

IMG 20170519 180720 117x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część ISkład: woda, ryż 11,5% mleko kokosowe 10%, maltodekstryna, lecytyna słonecznikowa – o ile nie przekracza się dziennej dawki, wręcz wskazania i potrzebna, guma gellan, sól. Obiektywnie, jeżeli zsumujemy ryż oraz kokos, to mamy 21,5% ekstraktu razem z ryżu oraz kokosa, to dużo najwięcej ekstraktu z mlek, które porównywałem. Maltodekstryna nie szkodliwa, łatwo przyswajalne źródło energii, lecytyna wskazana, jedynie w oku może nas zapiec guma gellan, ale nie mocno. Ogólnie produkt dość dobry, nie mam do niego większych wątpliwości. oprócz jednego wypełniacza oraz 6 gr cukru na 100 ml produktu (250 ml, szklanka to około 16 gr cukru) to dużo.

IMG 20170519 180736 113x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I
Joya napój ryżowy

4. Joya napój ryżowy

Skład: woda, ryż 13,5%, olej słonecznikowy, oraz sól

Króciutko super produkt. Na pewno zajmiemy się nim podczas testowania napoju pod kątem spieniania mleka. Nie ma co opisywać, fajny naturalny napój i zamiennik mleka krowiego.

To by było na tyle, jeżeli chodzi o produkty Joya, czas na firmę, z którą przyznam się, nie miałem nigdy styczności, czyli Natumi.

 

  1. Natumi napój z kaszy jaglanej




Pierwszy napój z tego produktu, niewątpliwie, zasługuje na uwagę choćby ze względu na jego skład: woda, kasza jaglana 15%, olej słonecznikowy, oraz sól morska. Krótki, fajny, naturalny skład. Nie ma żadnych wypełniaczy, spulchniaczy, zagęstników. No nic, same naturalne produkty. Nie mogę się doczekać, aż przetestuje ten produkt.

2. Natumi napój owsianyIMG 20170519 180906 59x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

IMG 20170519 180848 56x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Kolejny napój tej firmy, czyżby znowu krótki skład produktu? Skład: woda, owies 15%, olej słonecznikowy, oraz sól morska. Nie do wiary. 🙂 Co ważne na kartonie mamy ostrzeżenie, którego nie było wcześniej w produktach spożywczych. Nie nadaje się dla niemowląt.

 

3. Natumi, Napój ryżowy

IMG 20170519 180937 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I
Natumi napój ryżowy

Skład: woda, ryż  14%, olej słonecznikowy, algi morskie Lithothaminum calcareum, sól morska.

Smutno mi, że tak dobre napoje zajmą tak mało miejsca w tym artykule, ale wszystko wskazuje na to, że firma Natumi skradnie nasze serce pod względem składu.

4. Natumi, Soya natural

IMG 20170519 181009 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I
Natumi soya natural

Skład: woda, soja 9% i nic więcej? Serio to zasługuje na brawa. Z drugiej strony myślę sobie, że żyjemy w dość dziwnych czasach, kiedy normalność staje się wyjątkiem. Widzicie drodzy producenci? Można, trzeba tylko mieć zrównoważone podejście do karmienia ludzi.

5. Natumi napój jaglano- waniliowy

IMG 20170519 180833 1 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I
Natumi owsiany z wanilią

Skład woda, owies 16%, olej słonecznikowy, sól morska, naturalny ekstrakt wanilii.

Z jednej strony jaram się jak świeczki na torcie, że takie produkty są na półkach. Żadnych składników zbędnych, same naturalne produkty. Z drugiej strony napełniam się smutkiem, dlaczego nasze polskie firmy, które produkują napoje roślinne, nie biorą przykładu z naszych niemieckich przyjaciół? Mamy tutaj do czynienia z potwierdzeniem sloganu – niemiecka jakość.

Nie jest mi łatwo żegnać się z firmą Natumi, jest to przykład, jak powinno się wytwarzać dobre produkty, jak być odpowiedzialnym producentem, jak nie ściemniać i nie wypełniać czegoś czego wypełniać nie trzeba.

Sięgniemy teraz po mleka z rodziny Vitariz

  1. Vitariz mleko ryżoweIMG 20170519 180355 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Skład: woda, ryż 14% olej słonecznikowy, sól morska. Po raz kolejny spotykamy się z tak dobrym składem. Chyba zagraniczne firmy tak już mają. Vitariz zarówno jak i firma Natumi to przykłady dobrego, krótkiego składu. Produktu do którego nie można przyczepić się nawet w najmniejszym stopniu.

2. Vitariz mleko ryżowo kokosowe.IMG 20170519 180442 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Skład: woda, ryż 14%, kokos 2%, olej słonecznikowy, białko grochu, sól morska. Kolejny raz nie ma nad czym się rozpisywać. Polecamy.

Jedna rzecz na którą zwrółem uwagę, tak naprawdę jest to mleko ryżowe, lekko muśnięte kokosem. Nazwa nie wprowadza w błąd, ale zabiegany konsument, może naciąć się na soczysty kokos na opakowaniu.

IMG 20170519 180507 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I3. Vitariz mleko migdałowo ryżowe.

Woda, ryż*(11%), pasta migdałowa*, olej słonecznikowy zimnotłoczony*, sól morska. Tutaj powiem jedno, mleko świetne do spieniania, ponieważ używam go na bieżąco jeżeli chodzi o alternatywne dla klientów którzy nie piją krowiego. Dobrze się pieni, wychodzą podstawowe wzory latte art.

 

4. Vitariz mleko ryżowo leszczynoweIMG 20170519 180533 150x150 Mleka roślinne do kawy. porównania. Część I

Jest to dość ciekawa pozycja ze względu na to, że nie często spotyka się taką kompozycje. Orzechy leszczyny sami przyznacie, są dość rzadko używane do komponowania mlek roślinnych.

Skład: woda, ryż 14%, pasta z orzeszków laskowych 3%, olej słonecznikowy, oraz sól morska. Jak zwykle firma Vitariz i linia tych mlek będzie dla mnie synonimem prostoty oraz dobrego składu.

 

Podsumowanie:

Mieliśmy do czynienia z kilkoma producentami mlek roślinnych do kawy. Joya, Alpro, Valsoia, Natumi, Vitariz.

Przeanalizowałem ponad dwadzieścia pozycji napoi roślinnych. Jedne wypadały lepiej, drugie gorzej. Subiektywnie, stwierdzam, że najgorzej wypadła firma Alpro, niemal, każde z pozycji tej firmy posiadała w sobie wypełniacze, stabilizatory, oraz zagęstniki. Niby naturalne, nieszkodliwe, jednak obecne. Zupełnie nie wiem po co. Najlepiej wypadły firmy Vitariz, Natumi, oraz niektóre produkty z lini Valsoia, charakteryzują się świetnym składem. Krótka lista składników, większość z nich bio, bez zbędnej litani E.

Na pewno będzie jeszcze kilka wpisów dotyczących mlek roślinnych. Temat jest bardzo obszerny. Będziemy jeszcze sprawdzać inne marki obecne w obrębie mojego zamieszkania. Większość tych pozycji dostępna jest w sklepach Selgros. Co ciekawe, najszybciej znika, Vitariz, co jest pewnym symptomem dobrej jakości i popularności. Za chwil parę, przystępujemy do analizy tych mlek pod kątem możliwości spieniania, oraz tego jak komponuje się z kawą. Wybierzemy tylko te, które nie posiadają w sobie żadnych zbędnych dodatków i charakteryzują się krótkim składem.

Zachęcam was do polubienia naszego profilu na faceboku, oraz udostępniania naszego postu. Włożyłem w niego dużo pracy, bardzo dużo przy tym się ucząc. Jeżeli nie chcesz przegapić kolejnego porównania zapisz się do naszej bazy, oraz polub na fb.

Zapraszamy również do II części o  mlekach roślinnych do kawy.

Dołącz do nas na Google +

3 Komentarze

  1. Soja zadnych Estrogenów nie posiada, jedynie podobne związki. Pomaga chronic kobiety od raka szyjki macicy, a cycki facetowi urosły tylko jednemu na swiecie(udokumentowno medycznie) który wypijał ponad 5 litrow sojowego napoju dziennie plus inne sojowe przetwory. Dlatego podawanie takiego argumentu jest niepoprawne, bo sugerujesz czytelnikom błędną wiedzę na ten temat.

    • Pani Agato dostaliśmy już badania dotyczącego tej tematyki, napisaliśmy sprostowanie, oraz odesłaliśmy do odpowiedniego artykułu. Dziękujemy za czujność, dużo się uczymy dzięki takim komentarzom jak Pani. Dziękujemy

  2. Ja właśnie bardzo te natumi sobie chwalę mleka, cieszę się, że tutaj też zebrały pochwały 🙂 co prawda stacjonarnie nie rzucił mi się nigdzie w Krakowie w oczy (może ktoś wie gdzie można wyszperać?) ale zamawiam sobie bez problemu z ekopiramidy i często i tak mi to lepiej wychodzi cenowo niż te paskudne chemiczne mleka z dużych marketów

Dodaj komentarz