Ser Masdamer. Mlekovita

5900512110530 Ser Masdamer. Mlekovita

Ser Masdamer. Mlekovita

Ser Masdamer dojrzewający plastry

Kategoria: Nabiał, Bez cukru

Komentarz Etykietnika

Podczas analizy można zauważyć składnik: Chlorek wapnia E509, inaczej nazywany sól wapniowa kwasu solnego, jest dodatkiem do żywności i spełnia rolę regulatora kwasowości. Generalnie, uznawany jest za bezpieczny. Na końcu występuje również annato E160b – barwnik naturalny, przez jednych uznawany za bezpieczny, w książce  E213 „Tabela dodatków i składników chemicznych czyli co jesz i czym się smarujsz” Bil Statham uznawany jako czynnik który:

Może powodować skłonność do irytacji i ból głowy u dzieci; pokrzywka; niedociśnienie; świąd; biksyna i norbiksyna przechodzą testy na toksyczność

 „W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podrażnienia skóry i błon śluzowych; dolegliwości żołądkowe; zaburzenia rytmu serca” E213 „Tabela dodatków i składników chemicznych czyli co jesz i czym się smarujsz” Bil Statham

Zdania na temat szkodliwości annato są podzielone. 

Wartości odżywcze (g/ml): 100 g/ml
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1387/334 (kJ/kcal)
Tłuszcz (g): 26 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 17 g
Węglowodany (g): 0 g
Cukry (g): 0 g
Błonnik (g): 25 g
Białko (g): 0 g
Sól (g): 1.4 g

mleko, sól, stabilizator, chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato,

Dołącz do nas na Google +

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz