//Tort pijana wiśnia bez glutenu, bez cukru

Tort pijana wiśnia bez glutenu, bez cukru

%name Tort pijana wiśnia bez glutenu, bez cukru

fot. Anna Siwiak

Czyż tytuł nie jest zachęcający? Sam fakt, że powstaje tort bez cukru oraz pszenicy warty jest uwagi. Wiec, jeżeli macie w swoim gronie kogoś, kto nie akceptuje w swojej diecie jednych z tych rzeczy, lub obu jednocześnie, to ten tort jest dla was. Tort jest autorski i został stworzony przez Panią dietetyk, która od czasu do czasu podrzuca nam swoje przepisy. Uwaga ważne. Ma mało kalorii, więc nie zgrzeszycie zbyt mocno gdy go zjecie 😉

 

Poznajcie ją:

Anna Siwiak – absolwent Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie na kierunku dietetyka.

IMG 20180830 202535 779 Tort pijana wiśnia bez glutenu, bez cukru

Ania prowadzi profil na faceboku , oraz na instagramie 

Dietetyk Ania, zajmuje się kompleksową opieką nad osobami chcącymi schudnąć, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Pod opieką Ani znajdują się również osoby z specjalnymi potrzebami żywieniowymi, chorzy na hashimoto, oraz celiaklie. Jeżeli potrzebujecie pomocy dietetyka, nasza Ania dostępna jest na terenie Warszawy oraz jak pewnie zagadacie na terenie całej Polski.

 

 

Wracamy do przepisu. %name Tort pijana wiśnia bez glutenu, bez cukruCzego będziemy potrzebować?

Składniki:

Biszkopt
9 jaj
120g mąki jaglanej
15g mąki ryżowej
100g ksylitolu
50g erytrolu

Krem
170g śmietanki 30%
650g twarogu sernikowego
90g erytrolu
20g kakao
17g odżywki białkowej o smaku masła orzechowego
15g gorzkiej czekolady
250g wiśni mrożonych
200g wiśniówki

 

 

Polewa
100g czekolady
50g oleju kokosowego
40g syropu klonowego
10g mleka w proszku
170g mleka 2 %
10g kakao
Przygotowanie:

1. Wiśnie przekładamy do słoika z wiśniówka na ok 1-2 dni.
2. Odcedzamy wiśnie
Biszkopt:
1. Oddzielamy białka od żółtek
2. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy po kolei ksylitol, żółtka i przesianą mąkę

3. Pieczemy 50 min w 160 stopniach

Krem:
1. Śmietankę ubijamy z erytrolem, stopniowo dodajemy twaróg i kakao
2. Krem dzielimy na dwie części
3. Do jednej masy dodajemy odżywkę i miksujemy
4. Do masy czekoladowej wrzucamy posiekaną czekoladę

Polewa czekoladowa:
1. Wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy, następnie studzimy polewę
Tort:
1. Biszkopt dzielimy na dwie części
2. Pierwszy blat nasączany na to wykładamy krem, dżem i wiśnie
3. Przykrywamy drugim blatem, nasączany, wykładamy krem i polewamy czekoladą
4. Dekorujemy według uznania u mnie są to Fit trufle i maliny.

Zastanawiacie się ile jest tutaj kalorii?

Makro w 100g:
Wartość energetyczna 160 kcal
Białko 6g
Tłuszcze 9g
Węglowodany 15g

Prawda, że te kalorie nie wyglądają jakoś strasznie?  😉

By |2018-08-30T18:56:33+00:00Sierpień 30th, 2018|Categories: Przepisy|Tags: , , |0 komentarzy

Dodaj komentarz

Toggle Sliding Bar Area

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.